Veganské granule? Jako fakt?

Na úvod chci říct, že se nejedná o článek, jehož účelem je navážet se do všech veganů a urážet je, jak má většina "masožroutů" v oblibě. Veganství a vegany obdivuji, sama se s většinou jejich názorů a cílů ztotožňuji. Ale nemám ráda fanatiky, a to nikde. 

Vždy jsem si myslela, že veganství je o přirozenosti, ekologii, etice a udržitelnosti. O tom, nezneužívat zvířata ke svému prospěchu, neměnit jejich přirozenou podstatu a nekonzumovat nejen maso, ale i ostatní živočišné produkty. Ovšem poslední měsíce (možná i roky) to někteří s tím vynecháváním masa a živočišných produktů trošku (trošku víc) přehání. Začali psy a kočky krmit veganskými granulemi bez masa.

zdroj


Napřed trocha teorie: Pes je fakultativní masožravec, tzv. hyperkarnivorní zvíře. To znamená, že jeho potrava se z minimálně 70 % skláda z masa a živočišných produktů. Kočka je obligátní masožravec. Její přirozená potrava se skládá jen z masa. K přežití nic jiného nepotřebuje.
Je tedy víc než logické, že krmivo pro psy i kočky by se mělo skládat hlavně z masa. Na trhu je spousta granulí s vysokým podílem masa. V posledních letech je také hodně populární tzv. BARF (Bones And Raw Food), tedy krmení přirozenou syrovou stravou. Celkově se lidé začínají více zajímat o výživu svých mazlíčků a zvyšuje se procento lidí, co přechází z nekvalitních supermarketových granulí nacpaných obilím a téměř bez masa (Chappi- maso a vedlejší živočišné výrobky: 4 %, Propesko- 4 %, Whiskas- 4 %) na kvalitní krmivo s vysokým podílem masa.

zdroj
Jenže poslední pár měsíců, možná i let, se na trhu s krmivy objevuje poněkud zvláštní alternativa krmiva. Veganské granule pro psy a kočky.
100% bez masa, 100% rostlinné a zároveň zaručeně vyvážené a vhodné krmivo. Pro mě absolutní oxymorón. Může být něco, co neobsahuje jediné procento masa, plnohodnotným a správným krmivem pro masožravce? Samozřejmě, vše potřebné je nahrazeno rostlinnou verzí.
Jak krásná myšlenka, které se chytly tisíce lidí, co je jim jen pohled na maso odporný a chtějí žít absolutně "nature friendly". A já se ptám: Co to má za smysl? Jaký má ekologický a etický význam cpát do masožravců jen kukuřici, brambory, rýži a k tomu pár semínek, olejů a dalších vitamínových bomb? Jakou to má výhodu pro toho psa/kočku oproti normálním granulím nebo masu?
Tak trochu mi přijde, že veganské krmivo je vlastně v rozporu s "veganskými zásadami". Nechtějí měnit zvířata, chtějí je nechat žít přirozeně (což tedy domestikace moc neumožňuje, ale budiž) a přitom je krmí něčím, co pro ně není přirozené ani trochu. Jen z vlastní sobeckosti a pohodlnosti. Jak pokrytecké.
www.vegekrmivo.cz
Jde stále ještě o dobro zvířat a ochranu přírody nebo už je to jen boj o to, kdo bude víc vegan, než ostatní?

P.S.: Často je veganské krmivo jediným řešením pro psy se špatným zažíváním nebo dokonce s alergií na většinu živočišných bílkovin. O těchto psech a jejich majitelích nepíši, ale to je doufám víc než jasné.

1 komentář:

  1. Tohle úplně nesnáším, chápu že se někdo rozhodně být veganem/vegetariánem, ale tohle dělat psům/kočkám, to je mi pak děsně smutno. Nemám nic proti veganům, tedy těm kteří ví že masožravec potřebuje maso. Pokud je to člověku tolik proti srsti, neměl by si v tom případě pořizovat šelmu. Pro mě jednoduchá logika a tyhle granule atd. bych zakázala (kromě toho kdy je to jediná alternativa pro to zvíře - jako jak jsi psala na konci článku)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat